اُردمی، یک مرجع تخصصی در حوزه زیبایی و تندرستی است که میکوشد آگاهی و شناخت شما را نسبت به کلیه نکات و ملاحظات مربوط به انتخاب، خرید و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی افزایش دهد؛ تا بتوانید هر چه بیشتر تاثیر مطلوب آنها را احساس کنید. بیشتر بخوانید
دوران بارداری یکی از شیرینترین برهههای زمانی هر خانمی است که البته دشواریهایی را نیز پیش روی مادران آینده میگذارد، این دشواریها را باید با مراقبت و رسیدگی هموار کرد و همانگونه که حتماً میدانید یکی از بهترین روشها، انجام ورزشهای دوران بارداری است.
ورزش منظم در دوران بارداری اندامهای بدن را در حالتی متعادل نگه میدارد و جلوی مشکلات جسمی رایج بارداری مانند دردِ پشت و خستگی را میگیرد. جالب است بدانید شواهدی وجود دارد که بر اساس آن فعالیت و ورزش در دوران بارداری جلوی دیابتی که در زنان باردار ایجاد میشود را میگیرد و استرس را کاهش میدهد.
در کنار تمامی این موارد ورزش، استقامت بیشتر بدن را به دنبال دارد که این امر در زمان تولد نوزاد و وضع حمل به کمک مادر خواهد آمد.
به این ترتیب به بانوان بارداری که دوران پیش از بارداری ورزش میکردند پیشنهاد میکنیم پس از مشورت با پزشک، ورزش خود را با آهنگی ملایم ادامه دهند. اصراری به ادامه ورزشهایی که در گذشته انجام میدادهاید نداشته باشید و ورزشهایی را انجام دهید که مناسب دوران بارداری هستند و در حین انجام دادن آنها احساس راحتی میکنید.
بیشتر بخوانیم: خانمهایی که قصد باردار شدن دارند چگونه باید ورزش کنند؟
حرکات ملایم ایروبیک (آیروبیک یا هوازی) برای بانوان باردار نسبت به ورزشهای سنگین مفیدتر به نظر میرسد و حتی انجام این حرکتهای ملایم نیز باید حتماً با تأیید پزشک متخصص زایمان صورت گیرد.
شاید جالب باشد بدانید حتی یک پیادهروی ساده برای بانوان باردار به عنوان حرکت ورزشی قلمداد میشود و پزشکان پیادهروی را در ماههای آخر بارداری به مادران باردار توصیه میکنند.
کالج تخصصی بارداری و بیماریهای زنان در آمریکا پیشنهاد میکند مادران باردار در بیشتر روزهای هفته حدود ۳۰ دقیقه ورزشهای ملایم انجام دهند، این توصیه برای تمامی مادران بارداری است که دوران بارداری طبیعی را پیشرو دارند.
مادران بارداری که سابقه آسم، بیماری قلبی و دیابت دارند حتی ورزشهای ملایم را در دوران بارداری نباید انجام دهند مگر به توصیه دکتر. انجام ورزش برای مادران بارداری که موارد زیر را دارند پیشنهاد نمیشود:
با این حساب پیشنهاد میکنیم حتماً قبل از انجام هرگونه ورزشی در دوران بارداری با پزشک مختصص مشورت کنید. پزشک با توجه به سابقهای که دارید بهترین حرکات را پیشنهاد خواهد داد.
تقریباً تمامی حرکتهای ورزشی برای مادران باردار که شرایط بارداری طبیعی را طی میکنند خطری ندارد به شرط اینکه این حرکات با احتیاط انجام شود.
شنا، پیادهروی با گامهای تند، رکابزدن با دوچرخههای ثابت، حرکات ملایم ایروبیک را میتوان از ورزشهای کمخطری دانست که فایدههای زیادی برای آنها دارد، انجام این ورزشها تا قبل از وضعحمل مانعی ندارد.
تنیس نیز یکی دیگر از ورزشهایی است که پزشکان برای بانوان باردار توصیه میکنند اما تغییر شرایط بدن در بارداری جلوی انجام حرکات سریع را در تنیس میگیرد، بانوانی که قبل از دوران بارداری دویدن با گامهای تند را انجام میدادند در طی این دوران نیز بهتر است این روند را ادامه دهند.
در مجموع میتوان گفت ورزشهای ملایم که حرکات سریع و تندی ندارند، برای بانوان باردار پیشنهاد میشود.
فعالیتها و ورزشهایی وجود دارند که انجام آنها برای بانوان باردار خطرهای احتمالی را به دنبال خواهد داشت، به این ترتیب از انجام این حرکتها خودداری کنید:
برنامه ورزش بانوان باردار باید با هدف تقویت عضلهها تدوین شود، در نتیجه قبل از هرگونه حرکت ورزشی حتماً به مدت ۵ دقیقه بدن را گرم کنید و سپس ۵ دقیقه دیگر را به انجام حرکات کششی اختصاص دهید.
در نهایت نیز حداقل ۱۵ دقیقه به انجام تمریناتی بپردازید که جریان گردش خون را در بدن بیشتر میکند. در زمانی که بیشتر حرکات ورزشی را انجام میدهید ضربان قلب خود را زیر نظر بگیرد و آهنگ ورزش خود را با انجام حرکات ملایم ایروبیک به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه کاهش دهید و در نهایت نیز با انجام حرکات کششی به ورزش خاتمه دهید.
بانوان باردار در دوران حاملگی تغییرات فیزیکی را به لحاظ جسمی تجربه میکنند. این تغییرات، فشار اضافی به بدن وارد میکنند و در نتیجه باید حواس مادران باردار به نیاز بدن باشد تا ورزشها و فعالیتهای روزمره خود را بسته به این نیازها تغییر دهند.
تغییرات مهم بدن که با ورزش ارتباط دارد:
در حین ورزش اگر با موارد زیر روبهرو شدید نظر پزشک متخصص را جویا شوید:
تناسب اندام بانوان پس از زایمان از بین میرود و در نتیجه عجله زیادی دارند تا هرچه سریعتر با ورزش به اندام دلخواه خود دست پیدا کنند اما بدن برای بازگشت به دوران قبل از زایمان به زمان نیاز دارد و در نتیجه بهتر است برای شروع مجدد ورزش پس از زایمان نظر پزشک مختصص خود را جویا شوید.
تجربه نشان داده است بیشتر بانوان پس از گذشت یک یا دوهفته از زایمان طبیعی قادر به انجام حرکتهای بسیار ملایم ورزشی هستند، بانوانی که سزارین داشتهاند نیز پس از چهار هفته میتوانند شروع به انجام ورزشهای ملایم کنند.
در این شرایط توصیه میکنیم خیلی سخت نگیرید و با انجام حرکات ساده و ملایم ورزشی رفتهرفته بدن را برای بازگشت به دوران قبل از بارداری آماده کنید.
در این قسمت پیشنهاد میکنیم اگر تجربه خوبی از ورزش در دوران قبل و بعد از بارداری دارید، در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را از تجربههای مفید خود باخبر سازید.