
اُردمی، یک مرجع تخصصی در حوزه زیبایی و تندرستی است که میکوشد آگاهی و شناخت شما را نسبت به کلیه نکات و ملاحظات مربوط به انتخاب، خرید و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی افزایش دهد؛ تا بتوانید هر چه بیشتر تاثیر مطلوب آنها را احساس کنید. بیشتر بخوانید
جوش بدن یکی از مشکلات پوستی رایج است که میتواند بر روی کمر، بازوها، سینه، باسن و رانها ظاهر شود. برخلاف جوش صورت، آکنه بدن معمولاً به دلیل ترکیبی از عوامل نظیر تعریق، اصطکاک، بهداشت ناکافی، اختلالات هورمونی یا استفاده از محصولات نامناسب پوستی ایجاد میشود. خوشبختانه راهکارهای متنوعی برای کنترل و درمان جوش بدن وجود دارد که از اصلاح سبک زندگی و تغذیه گرفته تا استفاده از درمانهای گیاهی، دارویی و تخصصی را شامل میشود. در این مطلب، مجموعهای از مؤثرترین روشهای طبیعی و پزشکی برای درمان جوش بدن را بررسی میکنیم که در کنار خرید کرم ضد جوش میتواند برای انواع پوستها مفید باشد.
جوش بدن یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که در نواحی مثل سینه، پشت، شانه و دستها میتواند ظاهر شود.
اما خوشبختانه، درمان جوش بدن در خانه یکی از روشهای موثر و ایمن است که بدون نیاز به داروهای شیمیایی و هزینه بالا قابل اجراست. در این مطلب، بهترین روش های درمان جوش بدن در خانه را با استفاده از مواد طبیعی، گیاهان دارویی و تغییرات سبک زندگی بررسی میکنیم و متوجه میشویم چطور بدون نیاز به پزشک، جوشهای بدن را کاهش دهیم.
سرکه سیب یکی از درمان های خانگی پرکاربرد برای مشکلات پوستی، از جمله آکنه بدن است. این سرکه از تخمیر آب سیب یا آب تصفیه نشده سیبهای فشرده شده به دست میآید و به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی، گاهی برای بهبود وضعیت جوش بدن مورد استفاده قرار میگیرد.
تحقیقات سال ۲۰۱۶ نشان دادهاند که اسید سیتریک، زمانی که با اکسید روی ترکیب شود، توانایی از بین بردن باکتری Propionibacterium acnes عامل اصلی ایجاد جوش را دارد. همچنین طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۷، اسید لاکتیک موجود در سرکه سیب ممکن است به کاهش جای جوش و بهبود بافت پوست کمک کند. با این حال، باید تأکید کرد که تاکنون شواهد کافی برای تایید اثربخشی قطعی سرکه سیب در درمان آکنه بدن در دست نیست.
اگر با وجود هشدارها تصمیم به استفاده دارید، موارد زیر را رعایت کنید:
زینک یکی از مواد مغذی ضروری است که نقش مهمی در رشد سلولی، تولید هورمونها، متابولیسم و عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکند. این مکمل در زمینه درمان آکنه بدن به ویژه جوشهای التهابی، با توصیه پزشکان متخصص بر اساس مطالعات علمی قوی (مطالعه متاآنالیز ۲۰۲۰) مطرح شده است.
حد بالای ایمن توصیه شده برای مصرف روزانه زینک برای جوش بدن، ۴۰ میلیگرم است؛ بنابراین بهتر است از این مقدار تجاوز نکنید، مگر اینکه زیر نظر پزشک باشید. مصرف بیش از حد زینک میتواند عوارض جانبی مانند درد معده و سوزش روده ایجاد کند.
چای سبز به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتیاکسیدان، از جمله پلیفنولها، یکی از گزینههای طبیعی محبوب برای حفظ سلامت پوست و کاهش آکنه بدن محسوب میشود. نوشیدن چای سبز میتواند به بهبود سلامت عمومی کمک کند و استفاده موضعی آن ممکن است در کاهش جوش های بدن موثر باشد.
طبق تحقیقات سال ۲۰۱۷، پلیفنولهای موجود در چای سبز به کاهش التهاب و مبارزه با باکتریهای مولد آکنه بدن و صورت کمک میکنند که دو عامل اصلی بروز جوش در بدن هستند.
در یک مطالعه تحقیقی سال ۲۰۱۶ که روی ۸۰ زن انجام شد، شرکتکنندگان روزانه ۱۵۰۰ میلیگرم عصاره چای سبز مصرف کردند و پس از ۴ هفته کاهش قابل توجهی در تعداد جوشهای بدن در ناحیه بینی، چانه و اطراف دهان مشاهده شد. همچنین مطالعهای در سال ۲۰۲۰ نشان داد استفاده موضعی از عصاره چای سبز باعث کاهش تولید سبوم و جوش در افراد مبتلا به آکنه در نواحی مختلف بدن میشود.
استفاده از روغن ماهی و اسیدهای چرب امگا-۳ برای درمان جوش بدن مؤثر است. این چربیهای سالم فواید متعددی برای سلامت کلی بدن دارند. روغن ماهی حاوی دو نوع اصلی اسید چرب امگا-۳ به نامهای ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) است.
مطالعهای در سال ۲۰۱۹ نشان داد که سطوح بالای EPA و DHA میتواند عوامل التهابی را کاهش دهد، که احتمالاً به کاهش خطر بروز آکنه در بدن کمک میکند.
لایهبرداری از پوست جوش دار بدن فرایندی است که در آن لایه بالایی سلولهای مرده پوست حذف میشود و میتواند به بهبود آکنه های بدن کمک کند، زیرا سلولهای مرده و چربی اضافی که منافذ پوست را مسدود میکنند، برداشته میشوند. همچنین لایهبرداری امکان نفوذ بهتر درمانها را فراهم میکند و آنها را مؤثرتر میسازد.
رژیم غذایی کم گلیسمی میتواند در کاهش جوش بدن موثر باشد. این رژیم با کاهش ناگهانی انسولین، تولید سبوم را کنترل کرده و از شدت جوشها میکاهد. غذاهای با شاخص گلیسمی پایین مثل میوهها، سبزیجات و غلات کامل، نسبت به غذاهای فرآوری شده با شاخص گلیسمی بالا برای سلامت پوست مفیدتر هستند.
کاهش مصرف لبنیات بهویژه شیر کامل میتواند به کاهش جوش بدن کمک کند. اگرچه این موضوع بحثبرانگیز است و مطالعات مختلف نتایج متفاوتی داشتهاند، اما برخی تحقیقات ارتباط بین مصرف زیاد لبنیات و تشدید جوش را نشان دادهاند.
کاهش استرس نقش مهمی در بهبود جوش بدن دارد. استرس میتواند تولید هورمونهای التهابی را افزایش دهد و باعث تشدید آکنه شود. با کاهش استرس از طریق خواب کافی، ورزش، یوگا و مدیتیشن میتوان به کاهش جوشها کمک کرد.
ورزش مرتب به تنظیم هورمونها و کاهش استرس کمک میکند که این عوامل میتوانند باعث کاهش جوش بدن شوند. با این حال، پس از ورزش لازم است پوست را تمیز کنید تا عرق و باکتریها سبب تشدید جوش نشوند. همچنین محافظت از پوست در برابر آفتاب در حین ورزش اهمیت دارد.
درمان جوش بدن با طب سنتی، پس از شناسایی اختلال در تعادل اخلاط چهارگانه، صفرا، سودا و دم و بلغم آغاز میشود؛ اختلالی که معمولاً در اثر تغذیه ناسالم، غلظت خون و ضعف عملکرد کبد به وجود میآید.
در واقع درمان سنتی جوش بدن تمام آکنه های بدن را از ریشه و منبع داخلی آن پیگیری میکند و از طریق اصلاح مزاج، تصفیه خون، تقویت کبد و تخلیهی سموم بدن، به درمان پایدار و عمیقتری دست مییابد.
در دیدگاه طب سنتی و اسلامی بروز جوش بدن در نواحی خاصی از بدن مثل کمر، شانه، باسن یا رانها با نوع مزاج و میزان حرارت یا خشکی بدن در ارتباط است. از این رو، درمان طب سنتی جوش بدن شامل ترکیبی از گیاهان دارویی با خواص ضد التهاب، ضدعفونیکننده و خنککننده مانند عرق کاسنی، شاهتره، روغن درخت چای، آلوئهورا و زردچوبه است که هر یک نقش خاصی در تعدیل مزاج و کاهش التهابهای پوستی ایفا میکنند. همچنین، تکنیکهای خاصی مانند حجامت عام و ساقین، استفاده از کمپرسهای گرم یا چای گیاهی، ماسکهای طبیعی و ملینات سبک، به تخلیه مواد زائد و پیشگیری از عود جوش بدن کمک میکنند.
در ادامه این مطلب، مراحل دقیق درمان جوش بدن با طب سنتی و گیاهی را بررسی میکنیم؛ راهکارهایی که نهتنها اثربخش، بلکه ایمن، بدون عوارض شیمیایی و قابل اجرا در خانه هستند.
نخستین گام در درمان جوش های بدن، کاهش حرارت درونی و کنترل غلبهی صفرا و بلغم است. طب سنتی توصیه میکند افراد دارای جوش بدن، از مصرف غذاهای گرم و محرک مانند سوسیس، کالباس، غذاهای سرخکردنی، ادویهجات تند، شیرینی مصنوعی، و فستفود اجتناب کنند. در مقابل، استفاده از مواد غذایی خنک و تصفیهکنندهی خون مانند:
میتوانند به کاهش جوشهای بدن از ریشه کمک کنند.
همچنین مصرف خوراکیهای ملین طبیعی مانند انجیر خشک خیسکرده، آلو بخارا، خاکشیر با آب گرم ناشتا و روغن زیتون در وعده شام علاوه بر درمان طبیعی جوش بدن برای پاکسازی گوارش و کاهش انباشت مواد زائد در خون توصیه میشود.
برای تسکین التهاب پوست و درمان جوش بدن سطحی یا زیر پوستی، استفاده از ترکیبات گیاهی بهصورت موضعی بسیار موثر است:
در طب سنتی، یکی از اصلیترین دلایل جوش بدن، غلظت و آلودگی خون یا ضعف کبد در دفع سموم شناخته میشود. بنابراین، پاکسازی این دو عضو، بخش اساسی درمان است:
در درمان جوش بدن با روش های طب اسلامی، متخصصان طب سنتی روش های مختلفی را توصیه و تجویز میکنند:
درمان جوش بدن با سدر با روغن چوب سدر و استفاده مستقیم بر سیط جوش های سرسیاه و چرکی بدن انجام میشود. روغن چوب سدر به دلیل دارا بودن خواص ضد التهابی و ضد میکروبی به عنوان یکی از گزینه های مکمل در مدیریت آکنه بدن مطرح می شود.
روغن سدر ممکن است در کاهش التهاب و مقابله با باکتری های مولد آکنه نقش داشته باشد، اما برای تأیید قطعی اثر درمانی آن، به مطالعات کلینیکی بیشتری نیاز است. در صورت تمایل به استفاده، توصیه می شود روغن چوب سدر را حتما با یک روغن حامل رقیق کرده و پیش از استفاده گسترده، تست پچ پوستی انجام دهید تا از بروز حساسیت جلوگیری شود.
برای درمان جوشهای بدن، انتخاب محصولات مناسب اهمیت زیادی دارد. استفاده از محصولاتی که متناسب با نوع پوست و شدت آکنه باشند، میتواند به کاهش التهاب، پاکسازی منافذ و پیشگیری از بروز جوشهای جدید کمک کند. در ادامه، بهترین محصولات درمانی جوش بدن را معرفی میکنیم تا به شما در داشتن پوستی سالمتر و صافتر کمک کنند.
«بنزوئیل پراکسید ۵٪» و «کلندامایسین موضعی» از موثرترین پمادها برای کنترل و درمان جوشهای بدن محسوب میشوند و معمولاً با تجویز پزشک توصیه میشوند.
«آداپالن ژل» و «سولفور موضعی» به دلیل خاصیت ضد التهابی و لایهبرداری ملایم، برای جوشهای کمر بسیار مناسباند و به باز شدن منافذ پوست کمک میکنند.
داروهای خوراکی مثل «آنتیبیوتیکهای خوراکی» (مانند داکسیسایکلین) و «قرصهای ایزوترتینوئین» معمولاً در موارد شدیدتر جوش بدن توسط پزشک تجویز میشوند تا التهاب و عفونت را کاهش دهند.
جوش های بدن بعد از اپیلاسیون معمولاً به دلیل تحریک پوست، بستهشدن منافذ یا رشد موهای زیرپوستی ایجاد میشوند. برای درمان جوش بدن بعد از اپیلاسیون و کمک به ترمیم سریعتر پوست، رعایت نکات زیر توصیه میشود:
بعد از اپیلاسیون، ناحیه را با پاککنندهای ملایم، بدون عطر و صابونهای قوی تمیز کنید. این کار از تجمع چربی، آلودگی و باکتریهایی که باعث ایجاد جوش میشوند جلوگیری میکند.
بعد از اپیلاسیون پوست حساستر است؛ از کندن یا فشار دادن جوشها یا موهای زیرپوستی اجتناب کنید تا از ایجاد زخم یا عفونت جلوگیری شود.
برای جلوگیری از سایش و تجمع عرق، لباسهای گشاد و پنبهای بپوشید. لباسهای تنگ میتوانند باعث تحریک پوست و تشدید جوشهای بدن شوند.
اگر جوشها شدید، دردناک یا همراه با علائم عفونت باشند، ممکن است نیاز به درمان دارویی داشته باشید. پزشک میتواند پماد آنتیبیوتیک یا قرصهای خوراکی تجویز کند.
برای درمان جوش بدن بعد از اصلاح با ژیلت، تمرکز بر تسکین التهاب، جلوگیری از عفونت و مراقبت درست از پوست اهمیت دارد. استفاده از کمپرس سرد برای کاهش قرمزی و کمپرس گرم برای کمک به بیرون آمدن موهای زیر پوستی موثر است.
پس از اصلاح، بهجای محصولات معطر، از ژل آلوئهورا یا افترشیوهای ملایم برای آرامسازی و آبرسانی پوست استفاده کنید. همچنین، مرطوبکنندههای غیر کومدوژنیک به حفظ رطوبت و جلوگیری از بسته شدن منافذ کمک میکنند. اگر جوشها مکرر یا شدید هستند، بهتر است با متخصص پوست مشورت کنید یا گزینههایی مثل لیزر موهای زائد را در نظر بگیرید.
اگرچه هیچ راه کاملاً مطمئنی برای رهایی همیشگی از آکنه بدن وجود ندارد، اما عادتهایی هستند که میتوانید به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا احتمال بروز جوشها کاهش یابد. در ادامه چند نکته مهم آورده شده است:
افراد مبتلا به آکنه بدن متوسط تا شدید بهتر است برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنند، زیرا درمانهای قویتر و تخصصیتر با نسخه پزشک در دسترس است. در موارد زیر نیز حتماً به متخصص پوست مراجعه کنید:
یکی از دلایلی که افراد برای درمان جوش بدن سراغ بهترین ضد جوش میروند، شباهت زیاد آن با جوش صورت است؛ اما تحقیقات پزشکی، نظر دیگری دارند. طبق نظر کارشناسان، آکنه یا جوش صورت با آکنه بدن فرق میکند. اگر بخواهیم در این باره تخصصیتر صحبت کنیم، باید بگوییم این عارضه آکنه نیست، بلکه «فولیکولیت» است.
فولیکولیت یک بیماری شایع پوستی است که با ورود باکتریها و سایر ناخالصیها به فولیکولهای مو رخ میدهد و باعث آلودگی آنها میشود. ازآنجاکه منافذ و فولیکولهای بدن بزرگتر از منافذ و فولیکولهای صورت هستند، آلودگی محیطی و چربی بهراحتی داخل آن حبس میشود. به همین دلیل است که در ماههای گرم سال، این جوش ها بیشتر مشکلساز میشوند. در واقع گرمای هوا باعث میشود بدن شما بیشتر عرق کرده و چربی بیشتری تولید کند. به این ترتیب محیط برای رشد باکتریها آمادهتر میشود.
به غیر از تعریق یا آلودگی محیطی، چند عامل دیگر بروز جوش در بدن را تشدید میکند. بیشک یکی از بهترین راه های درمان جوش بدن حذف یا ترک این عوامل است. عواملی که باعث آسیب فولیکول و مسدودشدن منافذ میشوند عبارتاند از:
سخن پایانی
درمان جوش بدن نیازمند رویکردی چندجانبه است که هم به پیشگیری و هم به درمان توجه دارد. رعایت بهداشت فردی، استفاده از محصولات مراقبتی مناسب مانند شویندههای ضد جوش بدن، مرطوبکنندههای غیر کومدوژنیک و پمادهای موضعی، در کنار رعایت رژیم غذایی سالم، کاهش استرس و درمانهای گیاهی مانند چای سبز یا روغن درخت چای میتواند تأثیر چشمگیری داشته باشد. در موارد شدیدتر یا مداوم، مشورت با پزشک متخصص برای دریافت درمانهای تجویزی ضروری است. با ترکیب راهکارهای طبیعی و علمی، میتوان تا حد زیادی از بروز جوشهای آزاردهنده روی بدن جلوگیری کرد و پوستی سالمتر و شفافتر داشت. برای تهیه بهترین کرم ضد جوش میتوانید به فروشگاه اینترنتی اردمی، مرجع تخصصی محصولات آرایشی، بهداشتی و تندرستی مراجعه کنید. در پایان نیز اگر نظر یا پرسشی دارید در بخش نظرات برای ما بنویسید.