
اُردمی، یک مرجع تخصصی در حوزه زیبایی و تندرستی است که میکوشد آگاهی و شناخت شما را نسبت به کلیه نکات و ملاحظات مربوط به انتخاب، خرید و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی افزایش دهد؛ تا بتوانید هر چه بیشتر تاثیر مطلوب آنها را احساس کنید. بیشتر بخوانید
جوش در هر منطقه از پوست نشانهای است از عوامل داخلی و خارجی که میتواند اطلاعات زیادی درباره سلامت پوست و بدن شما منتقل کند.
از پیشانی، گونه، چانه، گردن گرفته تا پشت و سینه ، هر محل بروز جوش میتواند نشانهای خاص داشته باشد اعم از مشکلات هورمونی، رژیم غذایی نامناسب، آلودگی، استرس یا استفاده نادرست از محصولات آرایشی .
فهمیدن این نشانهها به شما کمک میکند علت واقعی جوش را تشخیص دهید و درمان هدفمند را انجام دهید. در ادامه، تمام مناطق حساس پوست و معنای جوش در هر نقطه از صورت و بدن را به طور کامل بررسی میکنیم.
جوش روی پیشانی یکی از شایعترین مشکلات پوستی است که هم در جوانان و هم در بزرگسالان دیده میشود.
این نوع جوش میتواند نشانهای باشد از مشکلات داخلی مثل استرس، هورمون، سبک زندگی نامناسب یا عوامل خارجی مانند آلودگی، لوازم آرایشی و تماس با مواد شیمیایی.
همچنین جوش پیشانی ممکن است با مصرف مواد غذایی شیرین، فست فودها و غذاهای چرب مرتبط باشد و نشان میدهد که دستگاه گوارش برای هضم غذای چرب دچار زحمت شده است بنابراین، اختلالات گوارشی یا کمبود الیاف و آب در رژیم میتواند بر بروز جوش در این ناحیه مؤثر باشد . برخی عواملی مثل حالت دهنده مو، شوره سر و استعمال برخی از داروها را علت جوش پیشانی میدانند.
جوش روی خط مو و شقیقهها به دلیل استفاده از برخی محصولات مو است و به آن آکنه پوماد میگویند. این جوش در خانمها و آقایان بروز میکند و پس از استفاده از اسپریهای مو، موم، وکس و موارد مشابه آن رخ میدهد.
این مواد سبب انسداد منافذ و در نتیجه بروز آکنه میشوند. استفاده از محصولات مراقبت از موی غیر کومدوژنیک ممکن است به جلوگیری از ایجاد آکنه در اطراف خط مو کمک کند. همچنین محصولات موی چرب نیز باعث بروز آکنه در خط مو و شقیقه میشوند.
جوش روی خط مو و شقیقهها ممکن است التهاب عمیقتری داشته باشد، چون منافذ پوست در این ناحیه در معرض مواد چرب و باکتریهای متعدد قرار دارند.
جوش روی گونهها معمولا به دلیل اصطکاک یا مالش پوست ایجاد میشود. مثلا این امر ممکن است در اثر سایش گونه به گوشی همراه یا هنگام خواب در تماس با بالشت اتفاق بیفتد. همچنین وسایلی مثل ماسک که قسمتی از آن روی گونه قرار میگیرد، میتواند باعث بروز جوش شود.
یکی دیگر از دلایل اصلی جوش گونهها، چرب شدن پوست است. همچنین مشکلات گوارشی مثل نفخ و سوزش سر دل یا مشکلات تنفسی مثل آسم و آلرژی هم میتوانند باعث ایجاد جوش روی گونهها شوند. استفاده از روشهایی همچون لیزر و اپیلاسیون نیز ممکن است جوشهایی بر روی گونهها ایجاد کنند.
جوش اطراف چشم یکی از مشکلات پوستی حساس هستند که به دلیل نرمی بالای پوست این ناحیه ، دردناکتر و قابل مشاهدهتر است.
این نوع جوش میتواند نشانهای باشد از حساسیت پوست، محصولات آرایشی نامناسب، خواب ناکافی یا حتی تغییرات هورمونی. همچنین جوش و همچنین لک اطراف چشم ممکن است نشانه مشکل در کلیه باشد و با نوشیدن آب به اندازه کافی تا حدی برطرف میشود.
جوش چانه یکی از شایعترین مشکلات پوستی است که در همه سنین دیده میشود و اغلب ناشی از تغییرات هورمونی، استرس، سبک زندگی یا حتی محصولات آرایشی نامناسب است.
این ناحیه به دلیل تراکم بالای غدد سبوم و تماس مداوم با دست، گوشی، لباس و مواد آلی ، مستعد بروز التهاب و آکنه است. نوسانات هورمونی، به ویژه در دوران بلوغ، بارداری و قاعدگی، سبب افزایش تولید چربی پوست و در نتیجه ایجاد جوش چانه میشوند. گاهی اوقات رشد یک مو سبب جوش چانه میشود. این موهای زیر پوستی که علت قرمزی، تورم و درد هستند گاهی ظاهری شبیه به جوش دارند.
غدد چربی در ناحیه بینی فعالیت بیشتری میکنند و در نتیجه رو و کنار بینی دارای چربی بیشتری هستند. تولید بیش از حد چربی میتواند منافذ پوست را مسدود و شرایط را برای رشد باکتریها و ایجاد جوش فراهم کند. مالیدن بینی به طور مکرر نیز میتواند باعث تحریک پوست و ایجاد جوش شود.
عوامل استرسزا سبب افزایش عوارض پس از کاشت ابرو مانند فولیکولیت میشوند. عدم رعایت بهداشت ناحیه پیوند زده شده، فرد را مستعد بروز جوش ابرو میکند. لمس بیش از حد محل کاشت، ایجاد اصطکاک و تماس روی محل کاشت، محرک پوست است و احتمال ایجاد عفونت و التهاب را افزایش میدهد. همچنین جوش قسمت وسط ابروها میتواند نشانه مشکل کبد و مصرف غذاهای چرب باشد.
جوش قرمز روی شکم و ناحیه روی معده میتواند ناشی از فولیکولیت، موهای زیرپوستی، بثورات التهابی و درماتیت تماسی باشد. فولیکولیت زمانی رخ میدهد که فولیکولهای مو عفونی و ملتهب میشوند و گاهی نیز توسط باکتریها، قارچها یا ویروسها ایجاد میشوند.
موی زیرپوستی به مویی گفته میشود که به جای بلند شدن از روی پوست، فر خورده و دوباره به داخل پوست برگشته است. این اتفاق سبب ایجاد جوشهای دردناک میشود. عرق جوش که باعث انسداد منافذ میشود و همچنین درماتیت تماسی نیز دلیل جوش در ناحیه شکم هستند.
درماتیت تماسی وقتی رخ میدهد که پوست با مادهای تحریک کننده تماس پیدا کند و واکنش نشان دهد. محرکهای رایج درماتیت تماسی شامل صابونهای شیمیایی، شویندههای قوی لباس، پارچههای تحریککننده و بعضی از غذاها و داروها است.
علت جوش گردن بیشتر به بهداشت ضعیف پوست مربوط است. بسیاری از افراد تصور میکنند شستن صورت کافی است و نیازی به پاکسازی پوست گردن نیست. اما شستن گردن ضروری است زیرا در غیر این صورت باعث بروز مشکلاتی از جمله جوش میشود. در روزهای قبل از قاعدگی نیز خانمها ممکن است به جوش گردن دچار شوند. برخی از لباسها که دارای یقههای خشن و زبر هستند نیز میتوانند جوشهایی در پشت گردن ایجاد کنند.
جوش سینه، به خصوص در قسمت بالا، یکی دیگر از انواع جوش است که در بدن بروز میکند. علت این مسئله ممکن است سایش لباس زیر و لباسهای تنگ و جنسهای خاص باشد. تعریق زیاد، به خصوص در ناحیه زیر سینه، نیز میتواند باعث مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد جوش شود.
مصرف ژیلت و محصولات موبر از رایجترین علل ایجاد جوش روی بازو هاست. تیغ یا موم برای اصلاح موهای بدن، گاهی باعث ایجاد جوش میشود. این اتفاق ممکن است به دلیل حساسیت پوست به فلز تیغ یا حرارت زیاد موم و همچنین مواد شیمیایی موجود در کرمهای موبر باشد. دوش نگرفتن بعد از ورزش نیز میتواند در ایجاد چربی و جوش روی بازو نقش داشته باشد.
جوش پهلو و کمر ناشی از جمع شدن چربی و پوستهای مرده در منافذ پوست است. باکتریها نیز میتوانند دلیل جوش پهلو و کمر باشند. این باکتریها وارد منافذ پوست میشوند و التهاب و قرمزی ایجاد میکنند. تعریق و ورزش نیز در ایجاد جوشهای کمر اثرگذار هستند.
جوشهای شانه دلایل مختلفی دارند؛ از جمله تغییرات هورمونی بدن، زندگی در مناطق گرم و مرطوب، مشکلات هورمونی مثل سندرم تخمدان پلی کیستیک، استفاده از لوازم آرایشی چرب یا محصولات مراقبتی نامناسب و مصرف برخی داروها.
آکنه روی خط فک با نوسانات هورمونی مرتبط است اما هنوز مدارک مستدلی مبنی بر این ارتباط وجود ندارد. در مردان و زنان، غدد فوق کلیوی هورمونی به نام دهیدرواپیآندروسترونسولفات تولید میکنند. برخی مطالعات نشان دادهاند که در زنان بزرگسال مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط سطح این هورمون افزایش یافته است.
با ما همراه باشید و از علت های اصلی بروز جوش و راهکارهای دقیق و کاربردی برای درمان جوش با توجه به علت آن استفاده کنید.
افزایش آندروژنها در دورههای قاعدگی، سن بلوغ، PCOS یا یائسگی باعث افزایش ترشح چربی و التهاب پوستی میشود. جوش هورمونی اغلب در چانه، گردن و خط فک ظاهر میشود.
افزایش هورمون کورتیزول باعث فعال شدن غدد سبوم و التهم موضعی میشود. جوشهای استرسی اغلب قرمز، التهابی و در ناحیه چانه و گونه دیده میشوند.
مصرف مواد شیرین، شیر، لبنیات، چربیهای زیاد و غذاهای با گلیسمی بالا میتونه بر بروز جوش تاثیر بگذارد .
جوش های غذایی معمولاً در ناحیه چانه، پیشانی و گونه بروز میکنند.
استفاده از کرمهای چرب، فوندیشنهای غیر ضد جوش، ضد آفتابهای سنگین یا مسدود کننده منافذ باعث بروز جوشهای سفید، سیاه و التهابی میشود.
دستهای کثیف حاوی باکتری های زیادی هستند که با تماس مستقیم با صورت، سبب التهاب و جوش میشوند. جوشهای لمس دست معمولاً در ناحیه چانه، گونه و کنار بینی بروز میکنند.
در طب سنتی و روآ کنینگ چینی ، مشکلات گوارشی و کبدی با بروز جوش در ناحیه مرکزی صورت، پیشانی و خط فک ارتباط دارد.
خواب ناکافی، کمتحرکی و کار زیاد روی تلفن باعث افزایش جوش در ناحیه چشم، گونه و چانه میشود.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید، هر جوش پیامی از درون بدن شماست؛ گاهی نشانهای از یک اختلال درونی مثل مشکلات گوارشی یا هورمونی و گاهی نتیجه عادتهای نادرست روزانه. با دقت به محل بروز جوش و بررسی سبک زندگی، تغذیه و محصولات مصرفی، میتوانید قدمی مهم برای شناخت ریشه مشکل و درمان اصولی آن بردارید.
❗ جوشها را سرکوب نکنید، درکشان کنید؛ این بهترین راه درمان و داشتن روتین پوست چرب و جوش دار است.
اولین قدم: آینه را بردارید، به محل جوش دقت کنید و نشانهها را با راهنمای بالا تطبیق دهید که علت جوش چیست.
گام بعدی: سبک زندگی، رژیم غذایی و محصولات پوستیتان را بررسی و اصلاح کنید.
برای شروع مراقبت خانگی: سراغ ماسکهای طبیعی، خواب کافی و مصرف آب بیشتر بروید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، با مشاورین پوست و مو اردمی مشورت کنید تا راهکار مناسب برای مراقبت از پوستتان را پیدا کنید و نسبت به خرید محصولات ضد جوش اقدام نمایید.