مشاورهٔ رایگان پوست و مو + ۲۰۰هزارتومان بُن تخفیف، هدیهٔ ثبت‌نام در سایت! لینک ورود به صفحهٔ تخفیف‌ها

با فواید رایحه درمانی بیشتر آشنا شوید

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
با فواید رایحه درمانی بیشتر آشنا شوید

بد نیست بدانید آروماتراپی قدمتی هزاران ساله دارد، اما تا پیش از قرن یازدهم میلادی شاهد شکوفایی این شیوه درمانی نبودیم، در آن زمان دستگاه‌های تقطیر با بخار آب، فرآیند استخراج روغن‌های معطر را از گیاهان میسر کردند. از آن زمان تاکنون، فرهنگ‌های مختلف در سراسر دنیا به گونه‌های مختلف از رایحه درمانی استفاده کرده‌اند. هندوستان، فرانسه و ایالات متحده را می‌توان از اولین کشورهایی نامید که آروماتراپی را برای درمان بیماری‌های مختلف به کار گرفته‌اند. البته این روزها کشورهای زیاد دیگری هستند که به رایحه درمانی روی‌ آورده‌اند.

رایحه درمانی

رایحه درمانی (آروماتراپی) شاخه‌ای از طب گیاهی است که در آن از برخی روغن‌های گیاهی به صورت استنشاقی یا همراه با ماساژ و به صورت موضعی استفاده می‌شود. رایحه درمانی به بهبود سلامت قسمت‌های مختلف بدن کمک می‌کند و باعث ارتقا شرایط روحی و تغییر وضعیت هشیاری فرد می‌شود. از این علم به عنوان تجویزهای تکمیلی در بهبود بیماری‌ها نیز استفاده می‌شود.

در رایحه درمانی، تنها از عصاره یک گیاه خاص استفاده نمی‌شود و در واقع می‌توان گفت که رایحه درمانی به صورت هم‌افزایی با استفاده از روغن‌های گیاهی مختلف انجام می‌شود تا تاثیر درمانی بهتری داشته باشد. این‌جاست که این دانش اهمیت بیشتری پیدا می‌کند چرا که فردی که اقدام به رایحه درمانی می‌کند باید برای گرفتن بهترین نتیجه، آگاهی کاملی از ترکیب روغن‌های مختلف گیاهی داشته باشد. اگر هم علاقمند هستید و می‌خواهید این کار را خودتان انجام دهید، حتما قبل از آن با متخصص این رشته مشورت کنید؛ چرا که ممکن است بدن شما نسبت به بعضی عصاره‌های گیاهان حساسیت داشته باشد.

از طرف دیگر اگر چند عصاره گیاهی مختلف را بدون آگاهی با هم ترکیب کنید ممکن است ناخواسته سمی درست شود که برای بدن خطرناک باشد. به همین منظور، متخصصین رایحه‌درمان، عصاره بعضی گیاهان را رقیق می‌کنند تا تاثیر نامطلوبی برای بدن نداشته باشد. همان‌گونه که اشاره شد، اگر از عصاره‌های گیاهی غلیظ استفاده کنید، ممکن است عوارض بدی را برای بدن به دنبال داشته باشد.

در حال حاضر، هزاران ترکیب مختلف از عصاره‌های گیاهان برای رایحه درمانی توسط افراد مختلف آزمایش شده است، اما پزشکان هنوز هم در خصوص این ترکیبات به راحتی اظهار نظر نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند محتاطانه رفتار کنند. با توجه به این امر، چیزی که مهم‌تر به نظر می‌رسد این است که در حین رایحه درمانی، شش‌دانگ حواستان به عکس‌العمل بدن باشد تا در صورت دیدن علامتی هشداردهنده، فرآیند رایحه درمانی را متوقف کنید.

به نظر می‌رسد به اندازه کافی در خصوص این‌که رایحه درمانی چیست صحبت کردیم، اکنون وقت آن رسیده است که با هم به مزایای رایحه درمانی برای بدن نگاهی داشته باشیم:

کاهش استرس:کاهش استرس با رایحه درمانی

به جرات می‌توان یکی از پرکاربردترین موارد آروماتراپی را کاهش استرس دانست، در این شیوه، ترکیبات مختلفی از عصاره گیاهان را با یکدیگر ترکیب می‌‌کنند، روغن به‌دست آمده به آرامش ذهن و از بین بردن استرس کمک زیادی می‌کند. این شیوه، یکی از رایج‌ترین موارد رایحه درمانی در منزل نیز هست، چرا که ‌به‌دست آوردن ترکیبات رایحه درمانی برای برطرف کردن استرس، کار راحتی است و از طرف دیگر به اندازه کافی تاکنون مطالعات بر روی رایحه درمانی برای برطرف کردن استرس و فشارهای روحی انجام شده است. برای برطرف کردن استرس از طریق رایحه درمانی عصاره لیمو،‌ اسطوخودوس، ترنج و نوعی گیاه نعنا که به نعنا فلفلی معروف است توصیه می‌شوند.

تحقیقات نشان داده است که رایحه درمانی با عصاره لیمو به بهبود روحیه و کاهش عصبانیت هم کمک می‌کند.

ضد افسردگی:ضد افسردگی

بعد از درمان استرس،‌ از رایحه درمانی برای مقابله با افسردگی نیز استفاده می‌شود.‌ درمان‌های شیمایی ضد افسردگی عوارض جانبی مختلفی را به دنبال دارند و به همین دلیل، استفاده از رایحه درمانی در مقابله با استرس طرفداران زیادی دارد. البته رایحه درمانی، به عنوان درمان تکمیلی افسردگی استفاده می‌شود و بنابراین در صورت شدید شدن نشانه‌‌های افسردگی، حتما باید با روانپزشک مشاوره شود. بهترین اسانس‌‌های روغنی که برای مقابله با استرس به کار می‌روند را عصاره‌های نعنا فلفلی، بابونه، اسطوخودوس و یاسمن تشکیل می‌دهند.

بهبود حافظه:بهبود حافظه

این روزها بیماری زوال عقل یا آلزایمر، یکی از بیماری‌هایی است که سلامت افراد مسن جامعه را تهدید می‌کند. در این بیماری، افراد حافظه کوتاه مدت خود را از دست می‌دهند.

متاسفانه باید گفت علم پزشکی در حال حاضر علاج کاملی برای آلزایمر پیدا نکرده است اما راه‌‌های زیادی برای کاهش روند آلزایمر وجود دارد. رایحه درمانی،‌ یکی از این راه‌هاست که می‌تواند به عنوان یک شیوه درمانی تکمیلی در کاهش نشانه‌های آلزایمر مورد استفاده قرار گیرد. تحقیقات نشان داده است که آروماتراپی در بیماران جوان مبتلا به آلزایمر باعث بهبود عملکرد حافظه در بازه زمانی مشخص می‌شود. رایحه درمانی با استفاده از عصاره مریم گلی بهترین گزینه برای درمان ضعف حافظه است.

افزایش انرژی:افزایش انرژی

کارهای زیادی برای انجام دادن در طول روز وجود دارد که هرچقدر هم انرژی داشته باشید باز هم کم است. این‌جاست که افراد برای جبران انرژی از دست رفته خود سراغ راه‌حل‌هایی نظیر قهوه، سیگار، قرص‌های انرژی‌زا و مواد دارویی غیر مجاز که تاثیر زیان‌آوری بر روی بدن دارد می‌روند. رژیم‌های غذایی به‌خصوص و ورزش کردن هم می‌تواند به افزایش انرژی کمک کند؛ اما اگر اهل هیچ‌کدام از این موارد نیستید، می‌توانید برای افزایش انرژی خود در طول روز دست به دامان ‌آروماتراپی شوید. اسانس‌های روغنی بی‌خطر زیادی برای افزایش انرژی وجود دارند که به گردش خون در بدن و افزایش سطح انرژی کمک می‌کنند. از میان این اسانس‌های روغنی می‌توان به عصاره فلفل سیاه، هل سیاه، دارچین، میخک، سنبل، درخت چای، اکلیل کوهی و مریم‌گلی اشاره کرد.

تسریع بهبود زخم‌ها و اعضای صدمه دیده:تسریع بهبود زخم‌ها و اعضای صدمه دیده

رایحه درمانی نقش تحریک کننده‌ای را برای بهبود قسمت‌های صدمه دیده بدن ایفا می‌کند. این شیوه رایحه درمانی به بیشتر شدن میزان اکسیژن در خون کمک می‌کند، از طرف دیگر باعث می‌شود خون، گردش بهتری در رگ‌ها داشته باشد و در نتیجه اندام‌های داخلی که عمل جراحی بر روی آنها انجام شده سریع‌تر ترمیم شوند. از طرف دیگر خواص ضدباکتری که بعضی از اسانس‌های روغنی دارند به محافظت بدن در شرایط خاص پزشکی کمک می‌کند. عصاره اسطوخودوس، گل همیشه بهار، میوه بوته رز و سنجد تلخ،‌ از اسانس‌های روغنی هستند که برای بهبود سریع‌تراعضای صدمه دیده بدن استفاده می‌شود.

اسانس‌هایی که به آنها اشاره شد در کنار تسریع بهبود زخم‌ها، به کاهش ضایعات پوستی نظیر اگزما و بیماری داءالصدف هم کمک می‌کنند.

کاهش سردرد:سردرد

به جرات می‌توان گفت کسی نیست که تاکنون سردرد گریبانش را نگرفته باشد، بعضی سردردها هم آنقدر شدید هستند که امان فرد را می‌بُرند و چاره‌ای برای بیمار باقی نمی‌گذارند به غیر از این‌که دست به دامن داروهای شیمیایی شود. بد نیست بدانید رایحه درمانی برای این درد شما هم درمانی دارد. با استفاده از رایحه درمانی نه تنها سردرد را کاهش می‌دهید، بلکه به کاهش استرس و اضطراب هم کمک می‌کنید. عصاره نعنا فلفلی، اوکالیپتوس و اکلیل کوهی از موادی است که به درمان سردرد و میگرن کمک می‌کنند. برای این‌کار می‌توانید این عصاره‌ها با روغن‌های گیاهی ترکیب کرده و ماده به‌دست آمده را بر روی پوست جمجمه، گردن و شقیقه بمالید. روغن بادام، آواکادو، نارگیل، زردآلو، ذرت و کنجد، روغن‌های مناسبی برای ترکیب اسانس‌های ذکر شده هستند.

بهبود بی‌خوابی:بی خوابی

رایحه درمانی برای افرادی که از بی‌خوابی رنج می‌برد هم علاج دارد. عصاره بابونه، یاسمن، بهار نارنج، چوب صندل و مرزنگوش برای تنظیم خواب، انتخاب‌های بسیار خوبی هستند.

تقویت سیستم‌ ایمنی بدن:تقویت سیستم‌ ایمنی بدن

حتما شما هم شنیده‌اید که می‌گویند پیشگیری بهتر از درمان است. بد نیست بدانید رایحه درمانی در تقویت سیستم‌ ایمنی بدن هم استفاده می‌شود. اگر خاطر شما باشد گفتیم که بعضی از اسانس‌های روغنی نقش ضدباکتری و ضدقارچ را ایفا می‌کنند، به این ترتیب با استفاده از این شیوه رایحه درمانی به میزان زیادی می‌توان جلوی بیماری و عفونت‌ها را گرفت. جالب است بدانید استفاده از رایحه‌ درمانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، این روزها زیاد طرفدار پیدا کرده و تحقیقات مختلفی در این زمینه انجام شده است. اسانس‌های روغنی پونه کوهی، کندر، لیمو، نعنا فلفلی، دارچین و اوکالیپتوس را می‌توان در ارتقا سیستم ایمنی بدن با استفاده از رایحه درمانی موثر دانست.

کاهش درد:کاهش درد

داروهای شیمیایی که برای کاهش درد وجود دارند، ممکن است در نگاه اول باعث کاهش درد شوند؛ اما در نهایت تاثیرات نامطلوبی را بر روی بدن می‌گذارند. این‌جاست که رایحه درمانی یک بار دیگر نقش مثبت خود را نشان می‌دهند. جالب است بدانید در حال حاضر کاهش درد با رایحه درمانی یکی از بیشترین کاربردهای رایحه درمانی به حساب می‌آید. اسانس‌های روغنی اسطوخودوس، مریم گلی، سرو کوهی، اوکالیپتوس، اکلیل کوهی و نعنا فلفلی را می‌توان از موادی دانست که در کاهش درد بوسیله رایحه درمانی استفاده می‌شوند.

کمک به هضم غذا:هضم غذا

اگر چه تاکنون زیاد به درمان مشکلات هضم غذا از طریق رایحه درمانی اشاره نشده است، اما بد نیست بدانید رایحه درمانی در بهبود یبوست، سوء هاضمه و نفخ تاثیر دارد، از طرف دیگر به افزایش فرآیند سوخت و ساز بدن هم کمک می‌کند تا در نتیجه غذا زودتر هضم شود. استفاده از اسانس‌های روغنی مرکبات نظیر لیمو و پرتقال در رایحه درمانی تاثیر زیادی دارد، در این بین گفته می‌شود عصاره زنجبیل، شوید، رازیانه، بابونه، مریم گلی و همچنین اسطوخودوس هم از طریق رایحه درمانی به فرآیند هضم غذا کمک می‌کنند.

در اینجا باز هم تاکید می‌کنیم، رایحه درمانی را دست کم نگیرید و برای انجام این کار حتما با متخصصین رایحه درمان مشورت کنید تا نتیجه مطلوب حاصل شود. از طرف دیگر در تهیه عصاره‌های گیاهانی که در رایحه درمانی استفاده می‌شوند نیز وسواس به خرج دهید و همیشه سعی کنید مواد لازم برای رایحه درمانی را از مراکز معتبر تهیه کنید.

در پایان باید گفت، اگر شما هم در این زمینه تجربه‌ای دارید و تاکنون موفق شده‌اید که با رایحه درمانی، عارضه‌ای از بدن خود را درمان کنید، تجربیات خود را در این زمینه با ما و سایر کاربران در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

منبع: Organicfacts ۱ دیدگاه 4734بازدید
دیدگاه‌های کاربران
  1. سلام بسیار جالب هست و ممنون از مطلب خوب شما

ثبت دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

محصولات مرتبط با مقاله مشاهده همه