اُردمی، یک مرجع تخصصی در حوزه زیبایی و تندرستی است که میکوشد آگاهی و شناخت شما را نسبت به کلیه نکات و ملاحظات مربوط به انتخاب، خرید و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی افزایش دهد؛ تا بتوانید هر چه بیشتر تاثیر مطلوب آنها را احساس کنید. بیشتر بخوانید
حتما در اطراف خود افرادی را میشناسید که گرد پیری بر روی سر و صورت آنها نشسته و موهای سفیدی دارند، افرادی هم هستند که رنگ موی آنها هنوز کاملا سفید نشده و خاکستری است. با این حساب در این مقاله قصد داریم علت سفید شدن مو یا تغییر رنگ مو به خاکستری را بررسی کنیم.
شاید برای شما جالب باشد بدانید به لحاظ سلولی، تفاوتی میان تارهای موی سفید و خاکستری وجود ندارد. زمانی که سلولهای سازنده رنگدانه ملانین در داخل پیاز مو از بین میروند، رنگِ تارهای مو به سفیدی میگراید. در واقع، میزانِ ملانین باقیمانده در تارهای مو است که درصد خاکستری یا سفید بودن مو را مشخص میکند.
همانگونه که حتما میدانید با بالا رفتن سن انسان، رنگ موها نیز سفید میشود. زمانی که انسان پا به سن میگذارد، سلولهای تولید کننده ملانین که در داخل پیاز مو قرار دارند، از بین میروند و به این ترتیب ملانین کمتری در پیاز مو تولید میشود و کاهش ملانین به سفیدی مو منجر میشود. زمانی که رنگدانههای کمتری را در تارهای مو داشته باشیم، گیسوان فرد شفافتر خواهد شد. این رنگِ شفاف تارهای مو، در چشم انسان سفید به نظر میرسد.
به این ترتیب، میتوان گفت رنگدانههای مو که به آنها ملانین نیز میگوییم، نقش اصلی را در رنگ موی یک فرد ایفا میکنند. کاملا مشخص است که اگر ملانین در موهای یک فرد بیشتر باشد، موهای وی تیرهتر به نظر میرسد. از طرف دیگر اگر ملانین یا رنگدانههای موی یک نفر کمتر باشد، طبیعا این فرد رنگ موی روشنتری خواهد داشت. ناگفته نماند که میزان سلولهای ملانین در پیاز موی افراد با یکدیگر متفاوت است و این امر باعث میشود تا در موی بعضی افراد، طیف رنگ روشن و در برخی افراد طیف رنگهای تیرهتری را شاهد باشیم.
ملانین حاضر در پیاز مو را به دو گروه فائوملانین و یوملانین تقسیم میکنند. فائوملانین باعث حضور طیف رنگ قرمز در موها میشود. یوملانین نیز به ایجاد رنگ قهوهای و مشکی در رنگدانههای پوست کمک میکند. در پیاز مو ممکن است هر دو نوع ِ ملانین وجود داشته باشد. از طرف دیگر، بعضی افراد نیز ممکن است یک نوع مشخص از ملانین را بیشتر در موهای خود داشته باشند. این امر، باعث میشود تا شاهد رنگ موهای مختلف در افراد باشیم. به این ترتیب ممکن است موهای افرادی که این رنگدانههای کمتر را در پیاز موی خود دارند (مانند افراد بلوند) زودتر سفید شود. تجمع رنگدانههای بیشتر در تارهای مو به این معناست که موهای فرد دیرتر خاکستری و سفید میشوند.
گیسوان تماما سفید نیز به این معناست که ملانین در پیاز موی این فرد، دیگر تولید نمیشود. موهای کاملا سفید مشکل خاصی ندارند و همانگونه که ذکر شد تنها در این موها، فرآیند تولید رنگدانهها صورت نمیگیرد. موی خاکستری یا بهاصطلاح جو گندمی، نیز به این معناست که ملانین در تمامی پیازهای موی این دسته از افراد به صورت یکسان تولید نمیشود. با این حساب قسمتی از پیاز موی این افراد رنگ تولید میکند، اما تمامی موهای سر قادر به تولید رنگ نیستند. اینجاست که تارهای مویی که پیاز آنها هنوز ملانین تولید میکنند با تارهای مویی که دیگر پیاز آنها ملانین تولید نمیکنند ترکیب شده است و در نمای دور، شاهد موهای خاکستری یا به اصطلاح جو گندمی هستیم.
به لحاظ پزشکی نمیتوان سن و سال دقیقی را برای سفید شدن مو مشخص کرد. سفید شدن مو بسته به افراد مختلف، متفاوت است و عوامل ژنتیکی و نژادی را میتوان در سفید شدن مو دخیل دانست. پرسش دیگری که ممکن است در ذهن افراد به وجود آید این است که آیا کندن موی سفید سر باعث افزایش آن میشود؟
به لحاظ آرایشگری، محصولی در بازار برای ایجاد رنگ خاکستری و سفید وجود ندارد؛ چرا که وقتی رنگ موها سفید میشوند که تمامی رنگدانههای مو از بین بروند. ایجاد چنین فرآیندی به صورت مصنوعی و با کمک گرفتن از ترکیبات شیمیایی، به تارهای مو صدمههای زیادی وارد میکند. رنگموهایی که در سالنهای آرایش وجود دارند، به موهای مرده رنگ اضافه میکنند. به این ترتیب اگر از آن دسته افرادی هستید که موهای شما به اصطلاح خاکستری شده است و تمایل دارید موهای یکدست سفیدی داشته باشید، پیشنهاد میکنیم این کار را به عهده گذر زمان بگذارید.
در مجموع باید گفت رنگ موی سفید با خاکستری به لحاظ پزشکی فرقی برای سلامتی موها ندارد و امر نگرانکنندهای نیست، اگر شما هم تجربهای در تعامل با موهای سفید یا خاکستری دارید، ما و سایر کاربران را در قسمت نظرات از تجربههای خود باخبر سازید.