
اُردمی، یک مرجع تخصصی در حوزه زیبایی و تندرستی است که میکوشد آگاهی و شناخت شما را نسبت به کلیه نکات و ملاحظات مربوط به انتخاب، خرید و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی افزایش دهد؛ تا بتوانید هر چه بیشتر تاثیر مطلوب آنها را احساس کنید. بیشتر بخوانید
اسکار و جای زخم ، چه ناشی از جوش، چه بریدگی با تیغ، عمل جراحی یا حوادث غیر منتظره، یکی از مشکلات پوستی شایع است که برای بسیاری از ما ناراحت کننده است. این لک ها وقتی روی صورت باشند، آزار دهنده هستند و ممکن است حتی روی اعتماد به نفس فرد هم تاثیر بگذارند.
البته خوشبختانه، راه حلهای زیادی برای از بین بردن جای زخم در خانه وجود دارد که بدون نیاز به داروهای گرانقیمت یا تجهیزات پیشرفته، در محیط آشنا و امن خانه قابل اجرا هستند. در این مطلب، روشهای اثبات شده برای از بین بردن جای زخم در خانه را به صورت گام به گام و با استفاده از مواد موجود در دسترس خانه و آشپزخانه آموزش میدهیم.
روشهای مختلفی برای درمان خانگی جای زخم، اگزمای پوستی ، درمان سریع زخم تازه صورت و انواع مختلف اسکار وجود دارد که در آنها از مواد طبیعی متفاوتی استفاده میشود. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره میکنیم.
ژل آلوئه ورا به طور طبیعی پوست را مرطوب میکند و فرآیند التیام را تسریع میکند. استفاده روزانه آن میتواند به مرور زمان جای زخم را کمرنگ کند. این گیاه دارای آنزیمهایی است که به تجدید سلولهای پوستی کمک میکنند. برای بهترین نتیجه، از ژل تازه گیاه آلوئه ورا استفاده کنید و آن را چند دقیقه روی پوست نگه دارید و سپس با آب بشویید.
استفاده از آلوئه ورا همراه با عسل یا روغن زیتون نیز میتواند نتیجه بهتری به همراه داشته باشد. این ترکیب مخصوصاً برای پوستهای خشک مناسب است.
روغن بادام حاوی ویتامین E است و با ماساژ آرام روی جای زخم میتواند به بهبود الاستیسیته پوست کمک کند. این روش بهترین نتیجه را برای جای زخمهای قدیمی دارد. برای استفاده، چند قطره روغن بادام را گرم کنید و با حرکات دایرهای روی جای زخم ماساژ دهید. بهتر است این کار را در شب انجام دهید تا مواد فرصت کافی برای نفوذ به لایههای پوستی داشته باشند.
روغن بادام همچنین به کاهش خشکی و جلوگیری از تشکیل چین و چروک کمک میکند. این روش برای افرادی که دنبال راه حلی طبیعی و بدون عوارض جانبی هستند، بسیار مناسب است.
استفاده از عسل باعث بهبودی زخم میشود و از ایجاد اسکار بیش از حد جلوگیری میکند. شما میتوانید عسل را روی انواع زخم از جمله بریدگی و سوختگی استفاده کنید. برای این کار 1 قاشق غذاخوری عسل ارگانیک یا مانوکا را قبل از خواب روی زخم بمالید و محل را با باند بپیچید. بگذارید یک شب بماند. صبح روز بعد بانداژ را بردارید و محل را بشویید. این کار را هر روز تکرار کنید.
برخی مطالعات نشان میدهد استفاده از روغن نارگیل بکر روی زخم در تسریع بهبود آن موثر است. این روغن سبب رشد کلاژن و افزایش سرعت بهبود زخم میشود و احتمالا ایجاد اسکار را کاهش میدهد. برای این کار مقداری روغن نارگیل بکر را 2 تا 3 بار در روز روی محل زخم بمالید و تا یک ساعت به آن دست نزنید. سپس میتوانید آن را بشویید یا بگذارید بماند.
سرکه سیب از جمله مواد طبیعی و ضدعفونی کننده و حاوی اسید لاکتیک و اسید استیک است. این اسیدها معمولا سلولهای مرده را از بین میبرند و در لایه بردارهای شیمیایی برای محو کردن جای آکنه استفاده میشوند. استفاده از سرکه سیب روی اسکار ممکن است ناحیه را لایه برداری و جای اسکار را محو کند. برای این کار 4 قاشق سرکه سیب را با 4 قاشق آب مقطر مخلوط کنید. یک تکه پنبه را به آن آغشته کنید و روی جای اسکار بگذارید. اجازه دهید یک شب روی آن بماند. این کار را هر روز تکرار کنید.
روغن دانه گل رز سبب کاهش مشکلات پوستی و درخشان شدن پوست میشود، ظاهر زخمها و چین و چروکها را بهبود میبخشد و طبق یک مطالعه در بهبود اسکارهای پس از جراحی نیز عالی عمل میکند. برای استفاده از این ماده هنگام شب چند قطره روغن دانه گل رز را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و چند دقیقه آن را به آرامی ماساژ دهید. هنگام صبح آن را بشویید و هر شب تکرار کنید.
اسانس هلی کریسوم از تشکیل کلاژن III جلوگیری میکند و مولکولهای مرتبط با بازسازی بافت را مهار میکند. این کار سبب بهبود زخم و رشد بافتها بدون ایجاد اسکار میشود. 10 قطره روغن هلی کریسوم را با 1 قاشق غذاخوری روغن دانه گل رز مخلوط کنید و روزی دو بار روی زخم بمالید. اجازه دهید چند ساعت بماند و سپس بشویید.
روغن درخت چای دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری است و در ترکیب با آلوئه ورا میتواند اسکار ناشی از اریتم را کاهش دهد. برای مصرف آن 12 قطره اسانس خالص درخت چای را با 2 قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورای خالص و نصف قاشق چایخوری روغن دانه گل رز یا روغن جوجوبا مخلوط کنید. قبل از خواب مقدار کافی از آن را روی جای زخم بمالید و بگذارید یک شب روی آن بماند. روز بعد با آب ولرم بشویید. این کار را هر شب تکرار کنید.
طبق تحقیقات، ترکیب روغن زیتون و روغن اکالیپتوس با بهبود تشکیل بافت سالم، بهبود زخم را تسریع میکند. این کار از ایجاد جای زخم جلوگیری میکند. برای این کار 3 قطره روغن اکالیپتوس را با 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و در یک بطری شیشهای تیره نگهداری کنید. چند قطره از مخلوط را روی زخم بزنید و 5 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده ماساژ دهید. بگذارید چند ساعت بماند و سپس با آب گرم بشویید.
اسانس کندر دارای خواص ترمیم زخم است و با کاهش سطح کلاژن III در بافت اسکار، ظاهر جای زخم را بهبود میبخشد. 2 قاشق غذاخوری از هر روغن حامل (دانه گل رز، جوجوبا یا روغن زردآلو و…) را با 3 الی 4 قطره روغن کندر مخلوط کنید و قبل از خواب روی جای زخم ماساژ دهید. بگذارید یک شب روی آن بماند. صبح روز بعد آن را بشویید و هر شب تکرار کنید.
مریم گلی دارای خواص ضد باکتریایی است که باعث بهبود سریعتر زخم میشود. این ویژگی میتواند باکتری استافیلوکوک را از بین ببرد و باعث جلوگیری از تشکیل اسکار شود. 2 قاشق غذاخوری روغن جوجوبا، 4 قطره روغن درخت چای و 4 قطره روغن مریم گلی کلاری را با هم مخلوط و در یک بطری شیشهای تیره نگهداری کنید. روزی دو بار این مخلوط را روی زخم بمالید و بگذارید چند ساعت روی آن بماند.
ژل یا همان عصاره پیاز یکی دیگر از راههای درمان اسکار است. پیاز چندین نوع بیوفلاونوئید مانند کورستین، کامپرلو و سیالین دارد. در تحقیقی روی دو گروه افراد مشخص شد که مصرف ژل پیاز روی زخم بعد از چهار تا هشت هفته ظاهر زخم را به شکل قابل توجهی تغییر میدهد و سبب بهبودی چشمگیر آن میشود.
روغن شترمرغ سرشار از امگا ۳ است. این اسیدهای چرب به لایههای زیرین پوست نفوذ میکنند و آن را مرطوب نگه میدارند و همینطور باعث از بین رفتن باکتری و کاهش تورم میشود.
بهترین پماد برای از بین بردن جای زخم در خانه استفاده از کرم ترمیم کننده است تا بدون نیاز به مراجعه به پزشک، ظاهر جای زخم را بهبود بخشند. این محصول با تسریع در بهبود زخم و کنترل شرایط زخم از تشکیل اسکار و به ماندن جای زخم جلوگیری میکند. در بین این محصولات میتوان به کرم آلفا برای جای زخم، پماد استراتادرم، سیکازوم، ژل ترمیم کننده رژواسیل، پماد زینک اکساید برای سوختگی و بهترین پماد برای زخم باز؛ کالاندولا اشاره کرد.
برای درمان سریع زخم تازه صورت میتوان از پمادهای آنتیبیوتیک، گیاه آلوئهورا، عسل، روغن نارگیل، خمیر زردچوبه، سیب زمینی و مرهم بابونه استفاده کرد.
برای از بین بردن جای زخم کهنه از روشهای مختلفی میتوان استفاده کرد. شیوههایی مثل ترمیم کنندههای قوی موضعی، لیزر درمانی، میکرونیدلینگ، تزریق استروئید، تزریق فیلر و ژل سیلیکونی مناسب برای از بین بردن جای زخم کهنه هستند.
برای از بین بردن قرمزی جای زخم، کرمها و ژلهای مرطوب کننده گزینه خوبی هستند. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی ویتامینها و مواد مغذی، استفاده از لیزر تراپی تحت نظر پزشک، محافظت از نور آفتاب و استفاده از کرمهای ضدآفتاب و پوشاک مناسب نیز بسیار موثر است.
پمادهای رفع جای زخم اغلب ترکیبات مختلفی دارند که میتواند شامل مواد سنتتیک و عصارههای گیاهی باشند. طبق تحقیقات سیلیکون یکی از موثرترین مواد برای از بین بردن جای زخم یا اسکار است. همچنین دایمتیکون (Dimethicone) که یک پلیمر بر پایه سیلیکون است، تأثیر مشابهی در کاهش و درمان جای زخم تیغ دارد.
اسکار یا جای زخم نشان دهنده این است که پوست در حال ترمیم و بهبود است. پوست سه لایه اپیدرم (بالاترین لایه)، درم و هیپودرم دارد. هنگامی که پوست آسیب میبیند، بدن شروع به درمان خود میکند و پوست با تشکیل الیاف کلاژن برای ترمیم آسیب، جای زخم را ایجاد میکند. شدت اسکار بستگی به شدت زخم و سرعت بهبود آن دارد. در بیشتر موارد، اگر یک زخم کوچک باشد و سریع التیام یابد، رسوب کلاژن کمتری در ناحیه زخم به وجود خواهد آمد و جای زخم قابل توجه نخواهد بود. با این حال، بسته به سرعت بهبودی، ناحیه بدن و سن، جای زخم ممکن است متفاوت باشد.
جای زخم یا اسکار میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. این جای زخمها معمولاً نتیجه آسیب به لایه دومی پوست (درم) هستند و به دلیل فرآیند التیام، بافتهای جدید بافت طبیعی را نمیپوشانند. مهمترین نوعها شامل:
این زخمها زمانی ایجاد میشوند که پوست شما قادر به بازسازی بافت نباشد که باعث ایجاد اسکار نامتعادل میشود. این نوع اسکار اغلب شبیه مناطق فرورفته روی پوست است. بهترین نمونه از اسکارهای آتروفیک اسکارهای ناشی از آکنه و آبله مرغان است.
زخمهای کلوئیدی در نتیجه تولید بیش از حد بافت در محل زخم ایجاد میشوند. این نوع اسکار برجسته، پف کرده و تیرهتر از پوست اطراف خود است. اسکار کلوئیدی معمولا بالاتر از محل آسیب اصلی و برجسته است و حرکت پوست را مختل میکند. این نوع اسکار بیشتر در افرادی با رنگ پوست تیرهتر دیده میشود.
این جای زخمها تا حدودی شبیه اسکارهای کلوئیدی هستند، اما از آنها سفتتر هستند. این اسکار نیز در اثر تولید بیش از حد کلاژن ایجاد میشود، برجسته است، رنگ آن معمولا قرمز یا صورتی است و بزرگترین نشانه آن این است که دقیقا در بین مرز ناحیه زخم اولیه رشد میکند و به بقیه پوست سرایت نمیکند.
این اسکار معمولا پس از سوختگی ایجاد میشود. اسکار انقباضی پوست را سفت و حرکت آن را محدود میکند و ممکن است عمیقتر شود و بر اعصاب و عضلات تأثیر بگذارد.
نتیجه گیری
از بین بردن جای زخم در خانه با استفاده از مواد در دسترس و روشهای ساده امکانپذیر است و نیازی به مراجعه به کلینیک یا پزشک ندارد. روشهایی مانند استفاده از عسل، آلوئه ورا، جوش شیرا و روغنهای طبیعی میتوانند بدون نیاز به داروهای گرانقیمت یا تجهیزات پیشرفته، به مرور زمان ظاهر جای زخم را بهبود بخشند. این روشها به سادگی در خانه قابل اجرا هستند، برای تمام اعضای خانواده ایمن هستند و تنها نیاز به استمرار و کمی صبوری دارند. مهمتر از همه، این روشها بدون هزینه بالا و با موادی که اغلب در هر آشپزخانهای یافت میشوند، قابل انجام هستند.